Holt Romania

FUNDATIA DE CONSULTANTA SI SERVICII SOCIALE PENTRU COPII SI FAMILII

Holt Romaniaistoricechipaprograme si serviciiproiecte in derularepublicatiicontactnoutatipovesti de cazpozeFormare

 

 

 

 

Programul de prevenire a abuzului, neglijarii, exploatarii, institutionalizarii, abandonului copilului si mentinere a unitatii familale prin interventie in situatie de criza.

 

 Programul se adreseaza familiilor cu copii, aflate in situatie de criza sociala, sub influenta unor factori care sporesc riscul de abuz, neglijare, exploatare, institutionalizare, abandon a copiilor. Obiectivul principal al programului este mentinerea copilului in familia biologica atunci cand este posibil si cand acest lucru este sigur pentru copil. Prin acest program se incearca prevenirea/evitarea abuzului, neglijarii, exploatarii, institutionalizarii sau abandonarii copilului, precum si reintegrarea copilului abandonat in familia biologica, atunci cand acest lucru se face in interesul superior al copilului. 
Obiectivele programului:
Prevenirea institutionalizarii/abandonului copiilor aflati in situatie de risc din comunitate (cu varste cuprinse intre 0-10 ani); reintegrarea copiilor institutionalizati in familiile lor biologice;- consolidarea capacitatii familiilor de a trece peste factorii de risc care conduc la abandon si sprijinirea lor in vederea asigurarii conditiilor optime de crestere si educare a copiilor in sanul familiei. 
Rezultate estimate:
- reducerea numarului de copii abuzati/neglijati/exploatati sau cu risc de a fi institutionalizati si/sau abandonati
- reducerea numarului de copii institutionalizati prin oferirea de alternative;
- consolidarea familiilor prin dezvoltarea abilitatilor parintesti.
 Servicii  OFERITE in cadrul programului:
- consiliere
- informare (legislatie, planificare familiala, educatie si sanatate, cresterea si ingrijirea copilului)
- sprijin moral
- ajutor financiar
- solutii alternative de depasire a situatiei de criza
- solutii alternative privind viitorul copilului
- identificarea si accesarea resurselor comunitare
Istoricul programului:
Programul a fost initiat in 1993 in urma numarului mare de copii institutionalizati din Romania care aveau nevoie de servicii de reintegrare. Ulterior programul a suferit adaptari functie de nevoi. In prezent serviciile se axeaza pe comunitatile locale si deservesc familiile si copii cu risc de abuz, neglijare, exploatare, institutionalizare si chiar abandon. Programul actioneaza si in unitati spitalicesti in vederea reintegrarii copiilor abandonati in familiile biologice.

 

Adoptia nationala

 
Programul de adoptie nationala incurajeaza si sustine adoptia ca o solutie alternativa la institutionalizare.
Obiectivul programului;
Promovarea si sustinerea adoptiei nationale ca solutie alternativa la institutionalizare, prin oferirea unei familii permanente copiilor eligibili pentru adoptie.
 Rezultate estimate:
- reducerea numarului de copii institutionalizati din maternitati, sectii pediatrice, centre de plasament
-  cresterea si dezvoltarea deplina a copiilor in familii adoptive din Romania
-   sustinerea unui sistem unitar de adoptie nationala
 Serviciile programului:
-    identificarea, evaluarea si pregatirea familiilor care doresc sa adopte un copil;
-    identificarea, evaluarea si pregatirea copiilor eligibili pentru adoptie;
- asistarea complexa a familiilor adoptive in perioada pre-adoptie, in realizarea adoptiei si in perioada de post-plasament;
Istoricul programului :
Programul  de adoptie nationala al Fundatiei Holt a inceput in 1993. In toti acesti ani am identificat sute de familii adoptive si am realizat peste 850 adoptii nationale.

In perioada octombrie 2004 – martie 2006 Holt Romania - FCSSCF a desfasurat proiectul “Adoptia Nationala” finantat de World Learning prin programul CHILDNET.



Programul de educatie parentala

 
Programul de educatie parentala isi propune sa ofere solutii la una din importantele probleme cu care se confrunta in prezsent multe comunitati din Romania: nivelul scazut al educatiei parentale si dezvoltarea precara a abilitatilor parintesti pentru a face fata conditiilor schimbatoare din ale societatii actuale, conditii care deseori conduc la momente de criza la abuzarea, neglijarea, exploatarea institutionalizarea si chiar abandonarea copiilor. 
Obiectivul principal al programului este promovarea educatiei parentale si consolidarea familiilor prin dezvoltarea abilitatilor parintesti.
Componentele programului :

  1. Servicii directe adresate parintilor
  • Consilierea gravidei (inainte de momentul nasterii) – este un program  de suport pentru femeile gravide prin oferirea de materiale informational-educative si formarea de grupuri in vederea construirii unui plan de viitor pentru ele si copilul ce se va naste, pregatirii mamelor pentru venirea pe lume a copilului si dezvoltarii unei retele de sprijin social pentru femeile gravide.
  • Bun venit, bebelusule! (la momentul nasterii) – este un program de sustinere a familiilor care experimenteaza venirea pe lume a unui nou membru si care prin oferirea de informatii si conectarea la resursele comunitare contribuie la cresterea capacitatii parintilor de a asigura conditiile optime de dezvoltare a copiilor si diminuarea factorilor ce conduc la abuz/ neglijare/ exploatare/ institutionalizare/ abandon. Principalul sprijin consta in oferirea unui contact pozitiv intre asistentul social si mama in timpul internarii in maternitate, imediat dupa nastere si oferirea unui set de materiale si informatii precum si a unui mic cadou pentru mama si copil. 
  • Cursurile adresate parintilor “Cum sa devenim parinti mai buni” (dupa momentul nasterii), este componenta in cadrul careia se organizeaza cursuri pentru diverse categorii de parinti, incluzand parinti biologici in situatie de criza, parinti adoptivi, asistenti maternali, parinti minori, parinti cu copii seropozitivi, cu copii cu disabilitati, parinti singuri.  Cursurile sunt structurate in 7 pana la 11 sesiuni cu o durata de aproimativ 2 ore  iar continutul acestora este secvential trecand de la invatarea modului in care parintii au grija de ei insisi , la dezvoltarea copilului, managementul furiei si stresului, abilitati de comunicare, disciplinarea pozitiva si tratarea comportamentelor solicitante.

II. Formare teoretica si practica pentru personal specializat, cum ar fi reprezentanti ai autoritatilor locale si ai altor organizatii neguvernamentale din domeniul protectiei copilului.
 

Istoricul programului
Programul de educatie parentala se desfasoara in Romania din anul 2001 dupa un model preluat si adaptat la realitatile romanesti de la organizatia Birth to Three, cu sediul in Eugene, Oregon, SUA, organizatie cu o experienta de peste 30 de ani de activitate in acest domeniu. Fundatia Holt Romania colaboreaza cu Birth to Three inca din anul 1998 si a beneficiat din partea acesteia de monitorizare si formare in dezvoltarea programului nostru de educatie parentala. Fundatia Holt Romania a folosit in totalitate setul de materiale de educatie parentala al Birth to Three si a obtinut dreptul de a folosi, traduce, adapta si edita aceste materiale.
Dupa oferirea de servicii directe pe toate cele 3 componente in Bucuresti, Medgidia, Constanta, Iasi si Mures a urmat replicarea modelelor in 12 judete din tara in cadrul a 4 proiecte cu finantare UNICEF.