Holt Romania

FUNDATIA DE CONSULTANTA SI SERVICII SOCIALE PENTRU COPII SI FAMILII

Holt Romaniaistoricechipaprograme si serviciiproiecte in derularepublicatiicontactnoutatipovesti de cazpozeFormare

 

Povestea lunii iunie 2007   

O noua sansa

 

Micutul Done Marian-Daniel s-a nascut la data de 27.09.2006 in spitalul Mun. Medgida. Mama copilului are 19 ani iar tatal 26 ani. Copilul s-a nascut cu probleme medicale, a fost diagnosticat cu cheilognatopalatoschizis (gura de lup). El nu se poate alimenta decat cu lapte la biberon. Situatia materiala a familiei este precara, mama are 19 ani nu are nici o sursa de venit material sau financiar, iar tatal baiatului munceste cu ziua prestand servicii necalificate in agricultura. Parintii si copilul locuiesc cu bunica paterna in comuna Mircea Voda, singura sursa de venit financiar, stabil, fiind ajutorul social.

Situatia materiala precara si mai ales boala copilului sunt factorii de risc care au pus mama si copilul in situatie de criza.

Cheilognatopalatoschizis (gura de lup) constă în asocierea buzei de iepure cu despicătura velo-palatină. Se caracterizează prin despicătura paramediană (uni- sau bilaterală) a buzei superioare a maxilarului superior şi a palatului dur.

Această anomalie congenitală are o serie întreagă de consecinţe nefaste:

-consecinţe de ordin estetic;

-consecinţe de ordin stomatologic: se constată o perturbare a evoluţiei dentiţiei implantate pe marginile gingivale;

-consecinţe de ordin fonetic: gura de lup determină modificarea vocii şi frecvent vocea nazală persistă şi după corectarea chirurgicală;

-consecinţe de ordin nutriţional: din cauza dificultăţilor de alimentaţie, malnutriţia se poate instala cu rapiditate.

Tratamentul chirurgical se efectuează în doi timpi. Primul timp se efectuează la vârsta de 5-6 luni şi constă în cheiloplastie, iar al doilea timp constă în urano-stafilorafie şi se efectuează la vârsta de 12 luni. În cazul în care nu se obţin rezultatele scontate se pot practica intervenţii corectoare de ordin estetic care vizează piramida nazală, în jurul vârstei de 9-10 ani sau faringoplastia, la vârsta de 12-14 luni.

Tratamentul acestor copii este unul în echipă şi de lungă durată, în cazul acestora, fiecare specialitate (pediatrul, chirurgul plastician, stomatologul pediatru, oto-rino-laringologul, logopedul, psihologul şi psihiatrul pediatric) având un rol bine definit.

Marian  a implinit in martie sase luni si  a avut loc prima interventie cirurgicala.

Am lucrat cu mama si cu bunica paterna, am oferit consiliere, informare, am identificat si accesat resurse comunitare pentru a obtine informatile necesare si pentru a contacta un medic specialist. Am sustinut familia moral si material (alimente, pampersi, bani  pentru transport si o suma de bani, stransa din donatii pentru interventia chirurgicala). Mama si copilul au in continuare nevoie de sustinere materiala  pentru a se putea deplasa la medic specialist  pentru examinare, programare si pentru  cea de a doua  interventie chirurgicala. Fiti alaturi de acest micut si familia sa si oferitii sansa de a se bucura de copilarie.

 

Asistent Social Holt Margareta Marin, Medgidia

            

 

Ochii unui copil

Am cunoscut-o pe Mihaela într-o zi frumoasă de toamnă târzie. Era în prima parte a zilei când am intrat într-o curte mică, cu locuinţe mici de jur împrejur. Curtea era goală. Din case răzbăteau doar voci de adulţi. Am bătut la uşa familei Mihaelei. Am intrat într-o cameră întunecoasă şi foarte sărăcăcioasă. In lumina difuză am văzut nişte ochi mari de copil care mă priveau cu nedumerire. Am privit-o şi i-am zâmbit. Mi-a răspuns cu o privire înrebătoare “Cine eşti tu?” Atunci mi-am dorit să pot să-i explic, pe înţelesul ei cine sunt şi ce caut acolo. În schimb i-am spus “Eu sunt Ada. Pe tine cum te cheamă?” M-a privit lung şi mi-a răspuns într-un târziu “Ela”.

 Incercaţi să vă imaginaţi un copil de doi ani Dacă aţi avut propri dumneavoastră copii, cel mai probabil vă amintiţi că a fost o perioadă foarte provocatoare pentru dumneavoastră, cu un copil energic, neastâmpărat, zgomotos, care deschidea toate sertarele, dorea toate lucrurile cu care nu avea voie să se joace, cădea, se mai lovea, plângea, iar când obosea (mult mai târziu decât v-aţi fi aşteptat) se cuibărea în braţele dumneavoastră şi aştepta să fie îmbăiat, îmbrăţişat şi să i se citească.

 Aşa mi-aş fi dorit să fie şi Mihaela. Aşteptam ca din clipă în clipă să se ridice din patul sărăcăcios şi să scoată de undeva o jucărie poate nu tocmai nouă sau completă, eventual nişte obiecte care să o înlocuiască şi să înceapă să se joace, pentru ca apoi să îi spună sau să îi ceară mamei sale ceva chiar dacă noi stăteam de vorbă ... Mă uitam din când în când spre ea şi îi vedeam ochii mari şi, cred eu, mult prea serioşi ... sau poate trişti? După o vreme în care a stat fără să facă altceva decât să privească i-a cerut mamei sale să o ia în braţe. Un copil de doi ani care să stea aproape nemişcat două ore! M-am gândit că unii părinţi şi-ar putea dori asta ... Eu mi-aş dori ca Mihaela să o zbughească în curtea mică şi neîngrijită şi să vină în casă cu un “trofeu”: o pietricică, o frunză, poate o jucărie abandonată cândva ... de cineva ...

Disperată, mama Mihaelei, singurul întreţinător al Mihaelei şi a celor trei fraţi ai acesteia, a solicitat sprijinul Fundaţiei Holt România. De atunci în viaţa lor s-au schimbat multe lucruri: unul din fraţii mai mari care avea probleme emoţionale a fost îndrumat spre consiliere, mama a fost consiliată şi i s-a oferit sprijin în colaborarea cu învăţătoarea fiului său, mama şi-a găsit un loc de muncă, în croitorie, iar un alt frate al Mihaelei a fost sprijinit pentru a fi consultat de un medic specialist oftalmolog.

 

Veţi întreba « Dar ce s-a întâmplat cu Mihaela ? » Vă voi răspunde : In privirea Mihaelei s-a aprins o scânteie.     

Asistent social, Ada Diana GABOR, Mureş

 

ÎN MIJLOCUL VERII

 

Firul de apă străbate lin inima câmpului. Păsările se scaldă vesele în apele limpezi ale râului, iar mânjii zburdă liberi pe iarba verde...De sus, soarele fierbinte priveşte toropit de căldură piesajul mirific... 

Câmpul se termină acolo unde încep casele de ţară. Iar prima casă are o curte frumoasă, îngrijită, cu verdeaţă şi flori, dar mai ales, însufleţită de glasuri vesele de copii. În mijlocul curţii, doi copii frumoşi se joacă, trăgând după ei o bicicletă de jucărie. Mirosul de pâine coaptă îl face pe Ştefan Maximilian, cel mai mic dintre copii, să strige: “Mama....mi-e foame!!!”La scurt timp, în pragul casei apare o femeie bătrână, cu chip senin şi privire blândă, mişcându-se încet, atât cât o ţin puterile. Ţine în mâini pâinea aburindă, abia scoasă din cuptor. Ea este mama. De fapt, bunica celor doi copii, dar Ştefan Maximilian şi fratele său doar pe ea o ştiu de mamă....Pentru că ea le coace pâine, ea le este alături când îi doare ceva, ea se joacă cu ei şi tot ea îi ceartă uneori când fac năzbâtii...

Chipul adevaratei lor mame şi-l amintesc cu greu. Ştefan Maximilian ştie despre ea că este frumoasă şi zâmbitoare. Se îmbracă frumos şi atrage privirile oamenilor. Dar tot despre ea, copilul mai ştie că niciodată nu a stat alături de el când a avut nevoie. Atunci când lacrimile îi brazdau obrajii, iar mâinile sale căutau alte mâini calde care să-l liniştească, el nu a găsit decât braţele bunicii sau ale tatălui său. Niciodată braţele mamei... 

Parintii lui Stefan Maximilian au fost casatoriti timp de 6 ani si au impreuna 2 copii. Anul trecut, ei au divortat si ambii copii au fost incredintati spre crestere mamei. Aceasta însă a ales să-şi trăiască viaţa alături de un alt bărbat şi a plecat împreună cu acesta din ţară, abandonându-şi copiii. Împovărat de griji, tatăl lui Ştefan Maximilian a decis să-şi crească copiii, oricât de greu i-ar fi. Din fericire, cu multă dragoste în suflet, bunicii paterni ai copiilor sunt hotărâţi să-i ajute, oferindu-le adăpost şi hrană, dar veniturile financiare sunt insuficiente pentru un trai decent. Prin consiliere, sprijin moral si sustinere economica, asistentul social al Organizatiei Holt ajuta familia sa depaseasca situatia de criza, pentru ca Ştefan Maximilian şi fratele său să rămână împreună, alături de tatăl şi bunicii lor...în curtea frumoasă, cu verdeaţă şi flori, însufleţită mereu de glasurile lor vesele.

                                                          

Asistent social - Diana DUMITRIU, Iaşi

 

 

 

 
 

Arhiva : 20062007 /